top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Naar Nieuw Lekkerland

Bijgewerkt op: 12 jan. 2020


Voor Floris V vroeg uit de veren. Start bij Haastrecht en finish bij Nieuw Lekkerland. Vandaag is het lastig om het reizen ‘om de auto heen te bouwen’, dus kiezen we voor openbaar vervoer van begin tot eind. Op Station Duivendrecht krijgen we daar al spijt van. We doen ons beklag, maar de chef van NS-dienst geeft aan dat als een trein vertrekt dat aan het begin van de aangekondigde minuut is. Aan het feit dat het driekwart minuut eerder was heeft hij geen boodschap. Aan het feit dat de conducteur me in de ogen keek én de deuren sloot ook niet. Stelletje NS-fuckers. Kies een andere baan als je het niet bevalt, maar reageer het niet af op je klanten.

Anderhalf uur later dan de bedoeling gaan we van start. De route is gelijk mooi, langs de kronkelende Vlist naar Schoonhoven. We zien het fraai gelegen NTKC-terreintje liggen. Knotwilgen, weilanden, boerderijen, molens. De zon schijnt, Schoonhoven is leuk, een mooie dag!

Aan de andere kant van de Lek schampen we Nieuwpoort, dit om het industrieterrein zuidelijk te ronden. Bij Groot Ammers weer een stukje langs de Lek, om daarna een indrukwekkend lang stuk Tiendweg te pakken. Een Tiendweg kenmerkt zich doordat deze parallel loopt aan een veenstroom of een rivier, met aan beide zijde van het – vaak onverharde – pad een waterloop. Maar wat de functie vroeger nu feitelijk was is niet bekend. Vermoedelijk speelde het een rol bij de ontwatering van het veen, maar vast staat dit niet.

Deze Tiendweg loopt helemaal door naar Kinderdijk! Zover komen wij vandaag niet, bij Nieuw Lekkerland pakken we de bus rechtstreeks naar Utrecht. Dat gaat terug langs de Lek, mooie uitzichten.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page