top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Naar Numansdorp

Bijgewerkt op: 12 jan. 2020


De Heinenoordtunnel is dicht en daarom mogen we gratis met de auto door de Kiltunnel naar Numansdorp. Daar parkeren we de auto en bussen naar ’s Gravendeel. De oriëntatie is hier op Rotterdam en naast ons in de bus zit een man die gaat assisteren bij het Rotterdam Blue Grass Festival. Nu schampen we met onze muzieksmaak de bluegrass, maar hier hebben we nog nooit van gehoord. Terwijl op het festival toch niemand minder dan Scott H. Biram speelt.

We beginnen vandaag aan de etappe die ons door de Hoekse Waard voert. Ook wel het land van dijkjes genoemd; na de Sint Elisabethsvloed van 1421 werden er in met name de 16e en 17e eeuw zuidwaarts steeds weer dijkjes aangelegd en land ingepolderd. Dat is ook wat je in het landschap ziet: veel dijken, landbouwgrond. Al die nieuwe poldertjes kregen ook weer namen; wat denk je van Polder de Bekade Gorzen van de Nieuwe Klem?

In Strijensas eten we bij Eetcafe Nooitgedacht een fantastische hamburger. Leuke tent met Hertog Jan op de tap. De eigenaar, Marco, ziet geen verband met Brabant. Vroeger was de Hoekse Waard namelijk daarmee verbonden en Cowshead zou het geen schande vinden als Hertog Jan nog in de genen zit. De fantastische hamburger serveerden ze in 1711 waarschijnlijk nog niet. Toen verdronk Johan Willem Friso, stadhouder van Groningen en Friesland bij zijn overtocht van Moerdijk naar Strijensas. Een andere pontverbinding was er tussen Willemstad en Numansdorp, maar met de komst van de Moerdijkbrug (1936) en de Haringvlietbrug (1970) zijn deze veerdiensten beëindigd.

De route zou nu onderlangs de Pieters en Leendertspolder lopen, maar dat blijkt in de praktijk ietsje anders te zijn. De polder is deels weer teruggeven aan het water en opnieuw ingericht. Mooi lopen daar. Ook treffen we daar het kunstwerk van Boter Kaas en Eieren van Adriaan Seelen aan, waarvan het ei het meest tot de verbeelding spreekt.

Het laatste stuk is dijken lopen, niet altijd even prettig want over een doorgaande weg (de Schuringse Dijk). Gelukkig is de route wat aangepast en maakt deze nu een zuidelijke slinger. Prima, met als toetje blikken over het Hollands Diep. Fijne tocht!

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page