top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Kaptein Kap

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Enthousiaste verhalen over de natuur in het Bijlmerpark. Het belang van kreupelhout, welke vogels-, reptielen- en welke zoogdiertjes er leven. En waarom juist dit deel van Amsterdam zo uniek is. Je kon Hans Kapiteijn bellen en hij verzorgde weer een rondleiding en een presentatie. Maar iemand die het nieuws een klein beetje volgt gaat Hans niet meer bellen.

Want we horen Hans 10 februari 2008 in Vroege Vogels van de VARA. Samen met Olga van de Ven mogen ze het project Bijlmer Bomenkap verdedigen. We zijn benieuwd. Want het is best lastig uit te leggen waarom je 8500 van de 9700 bomen kapt. En ook waarom je als Amsterdam Stadsdeel Zuidoost een beroepsprocedure niet afwacht en gewoon je gang gaat: illegaal bomen kappen. Beetje lastig uit te leggen waarom je een groene long uit de Bijlmer rukt. Beetje lastig uit te leggen waarom je adverteert met natuur, terwijl je het stadsdeel vol plempt met woningbouw. Beetje lastig uit te leggen waarom je het prachtige Bijlmerpark hebt verkwanselt door geen onderhoud te plegen. Waarom je het Kwakoe festival toestaat het park zes plus twee weken per jaar tot een grote vuilnisbelt te transformeren.

Het lukt Olga en Hans dan ook niet. En dan hebben ze nog mazzel ook. Want ze worden dan nog niet lastig gevallen met de dode die een week later valt in het Bijlmerpark. ‘Hans, wat heeft het Stadsdeel Zuidoost aan voorlichting gedaan omtrent de afbraak van het Bijlmerpark en de omleidingen’? ‘Alleen direct omwonenden geïnformeerd’? ‘Is dat genoeg denk je’? ‘Hebben jullie de gangbare fiets- en looproutes en de gebruikers daarvan in beeld’? ‘Hoe denk je dat iets minder direct omwonenden reageren die via Amsterdam Centrum of Weesp denken te worden omgeleid’? ‘Denkt het Stadsdeel hiermee aan haar zorgplicht voldaan te hebben’? ‘Waarom geef je nu geen antwoord meer Hans’? ‘Vind je het raar dat je Kaptein Kap genoemd wordt’?

Laatste vraag Hans. Het Stadsdeel Zuidoost is aan het inventariseren in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van de Gaasperplas. We vragen je niet om te verklaren waarom er juist in januari en februari van dit jaar wordt geturfd en bijvoorbeeld niet in de zomermaanden. Maar sinds de Floriade hebben we het Stadsdeel er niets substantieels aan onderhoud en opwaardering zien doen. ‘Hans, ga je ook mee werken aan de verkwanseling van de Gaasperplas’?


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page