top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Joost en Siegfried

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Ja dat was een mooi moment op de jaarvergadering van de Diemer Dam Vereniging. Siegfried Parbhoe krijgt het woord tijdens het agendapunt ´bestuursbeleid´. Vergaderen is net dammen, dus flitsen er allerlei varianten door de hoofden van de aanwezige vergadertijgers…. Slecht weer boodschap van het bestuur? Hebben ze Siegfried ingehuurd om het met humor te brengen? Kan Martin Kruijswijk dat zelf niet?

Niets van dat alles. Drieëntwintig jaar geleden heeft Joost van Amstel aan Siegfried gevraagd of hij z´n damklok wilde repareren. ´Pardoes (zo noemde Joost Siegfried), ik heb jou goede dingen zien doen, kan jij dit damklokkie even maken?´ Natuurlijk wilde Siegfried dat, maar het kon wel even duren. Als Surinamer ben je aan je stand verplicht om enige rust in het proces te brengen, alles op z´n tijd en de tijd nemen die er voor staat. Niet dat het drieëntwintig jaar geduurd heeft voordat de klok het weer deed. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Want hoe gaan dat soort dingen. Joost overlijdt en Siegfried ziet de noodzaak van een spoedige reparatie niet meer in. Sterker nog, het gevoel de ene klok weer aan het tikken te krijgen en die andere veel belangrijker klok niet, blokkeert Siegfried. En als de klok dan gemaakt is, dan is het zoeken naar een geschikt persoon en moment om de klok te overhandigen. Aan wie? Jan van Amstel natuurlijk, als zoon van ]oost en actief DDV clublid. Waarom nu? Siegfried heeft in de onderlinge competitie een grandioos seizoen gedraaid en is de morele clubkampioen. Dat zijn niet zijn woorden, maar de woorden van schrijver dezes, voor de goede orde. Waar het Siegfried om gaat is het goede gevoel dat hij van dit seizoen gekregen heeft en dat wil hij delen met Jan, Jan´s echtgenote en de damclub.

En dat is wel heel erg mooi. Siegfried dank en omdat het bestuur je niet terstond in de eregelederen heeft opgenomen plaats ik het gedicht dat de leden voor je hebben gemaakt. Het spijt me dat ze dat in het café hebben gedaan, zo te lezen een borreltje op hebben en natuurlijk weer meer willen. Maar ja, we willen het ook niet mooier maken dan het is.

Een kundige dammer, niet door het midden Maar langs de kanten en dan maar bidden Aimabel en humoristisch Maar met name optimistisch En het hart op de goede plaats Maar dat biedt ons, vijf regels verder, geen soelaas We staan droog, de glazen zijn leeg Wanneer zei je dat ik te drinken kreeg? En laat het dan alsjeblieft ook met rijm Niet weer een glaasje chocomel zijn.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Muilkorf

Het was een beetje tamme avond. Dammen is natuurlijk een serieuze aangelegenheid en daar past concentratie en stilte bij. Niets leuker dan dit een beetje te ontregelen met wat subtiliteiten of een kwi

bottom of page