top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

De Ivens-appel

De enorme appel ligt al een tijd op een schoteltje naast hem te wachten, het mes ernaast. De boodschap voor Gerrit, zijn tegenstander, is duidelijk. De vraag is alleen nog wanneer Fred dat appeltje dan met hem gaat schillen.

We kennen het wel, de strijd rondom het dambord. De meerderheid gedraagt zich gelukkig, maar er zijn er die al dan niet bewust de tegenstander – proberen te - beïnvloeden. Het kunnen opmerkingen zijn, getik met de pen op tafel, winden laten, staren naar de tegenstander, boertig consumeren. Toen ik de enorme appel en het mes zag liggen wachten, moest ik hier gelijk aan denken.


Pas in het eindspel is de appel aan de beurt. Het mes blijkt veel te klein te zijn voor de appel, maar Fred vist uit z’n rugzak een groter exemplaar. De dreiging is nu maximaal. De verrassing is daarom ook groot als hij de appel niet schilt, maar er grote onregelmatige stukken afhakt. Ook een appel kan in hoofdgroepen uiteen, maar daar kiest hij niet voor. In het voordeel van Fred moet wel gezegd worden dat hij de appel uitermate beschaafd weg kauwt.


Het is bijna niet voor te stellen, maar Gerrit ontgaat dit alles. Wat een concentratie. Het belangrijkste werk is dan al wel gedaan, want hij heeft een nette vier om twee op het bord gebracht. Maar het moet nog wel zorgvuldig uitgespeeld worden. En dat is Gerrit wel toevertrouwd, hij wint de partij.
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Muilkorf

Het was een beetje tamme avond. Dammen is natuurlijk een serieuze aangelegenheid en daar past concentratie en stilte bij. Niets leuker dan dit een beetje te ontregelen met wat subtiliteiten of een kwi

Ledenwerving

Van: Martin Kruijswijk Verzonden: donderdag 26 mei 2011 15:08 Aan: Diemer Dam Vereniging Onderwerp: film Aan de leden van DDV, Aanstaande maandag om zeven uur komt een filmploeg van een omroep uit Die

Comments


bottom of page