top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Van Hinke naar Harem

Bijgewerkt op: 20 feb. 2020


Sybren Tjeerd Bakker (Tolbert) had het goed voor elkaar op de familiedag 2008 afgelopen zaterdag in Leek, Groningen. Hij slaagde erin het familiegevoel over te brengen op de drie aanwezige generaties. Een compliment waard.

Sybren Tjeerd is predikant in ruste. Zaterdag vertrouwde hij me toe dat het serieuze karakter van dit beroep hem pas later gegeven werd. In de tijd dat hij mijn broer, Sybren Jacob Bakker (Brummen), ontmoette op de boerderij van oom Hendrik Dirk Bakker in Pingjum was dit duidelijk nog niet het geval.

Volgens Sybren Tjeerd was Sybren Jacob in die periode een serieuzere knaap dan hijzelf. Beide jongens kwamen op de boerderij van oom Henk om mee te werken, maar eigenlijk kwam Sybren Tjeerd voor de leuke meisjes. Sybren Jacob, een paar jaar jonger, was daar nog nauwelijks mee bezig. En zo kon het gebeuren dat Sybren Jacob rode oren kreeg als Hinke en Wopske, twee leuke meiden uit het dorp, ter sprake kwamen. Maar ja, de uitspraak van Sybren Tjeerd loog er dan ook niet om: ´ik wops liever op Hinke dan dat ik hink op Wopske´!

Met zulke verbale kwaliteiten moet je welhaast predikant worden, woekeren met talent nietwaar! Toch zat Sybren Jacob ook aardig in de richting, getuige zijn zussen die hem als tienjarige voorganger zelfs een pop hebben zien dopen.

Een jong familielid sprak Sybren Tjeerd aan op dat predikant in ruste zijn. ´Oom Sybren, bevalt het emiraat´? Waarop Sybren Tjeerd repliceert: ´Ja, maar ik mis mijn harem´! Daarna nam hij natuurlijk wel de tijd om het verschil tussen ´emeritaat´ en ´emiraat´ uit te leggen. Eén uitleg blijft hij nog verschuldigd: in welke periode hij nu precies serieus is geworden!


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page