top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Osprey Exos 46

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Tijdens het afsluitende diner van de TGO Challenge – in mei dit jaar – wordt een Anjan 2 verloot. Een nieuwe tent van het gerenommeerde Zweedse merk Hilleberg. Chris Townsend – uitrustingtester bij TGO Magazine – reikt ‘m uit.


TGO2012 Chris Townsend

Best een gênant moment, want hoe zit dat ook al weer met onafhankelijke testers? Chris ziet er ook niet echt gelukkig uit. Maar dat kan ook zijn omdat hij niet van grote gezelschappen houdt. Zijn route – hij liep de Challenge zelf ook – was zo gekozen dat hij zo min mogelijk mensen tegen zou komen. En nu zit hij hier in een volle zaal. Mijn vertrouwen in Chris krijgt weer een boost als ik zijn first-look review van de Anjan 2 in de augustus 2012 uitgave van TGO Magazine lees. Deze drie-seizoenen tent komt niet bepaald best uit de test. Een eerlijk en hard oordeel.

In dezelfde uitgave staat ook een test van 50-60 liter rugzakken, geschikt voor de meeste rugzaktrektochten of voor huttentrektochten. De afbakening in deze liters brengt met zich mee dat de lichtgewicht Exos 46 (liter) van Osprey niet in de vergelijking is opgenomen. Ook ontbreekt de ruimere lichtgewicht Exos 58, maar wel wordt de zwaardere Osprey Kestrel 58 besproken. En in deze beschrijving van de Kestrel verwijst Chris gek genoeg wél naar de Exos 58 als betere- en lichtere optie, maar waardeert en bespreekt deze dus niet.

En dat is een misser. Want in deze vergelijkingstest hoort een Osprey Exos te staan. Het is de lichtgewicht rugzak van een uiterst gerenommeerd rugzak fabrikant. En belangrijker nog, een rugzak waar je meer dan uitstekend rugzaktrektochten mee kunt maken. Daarnaast past de 58 in de hier gekozen literafbakening. Maar op deze afbakening zelf is ook nog af te dingen. Want met de trend naar minder volume en minder gewicht zitten we voor rugzaktrektochten eerder op rugzakken met een inhoud van 45-55 liter.

Daar past dan een kleinere Exos – de 46 – bij. Deze rugzak kent weliswaar de beperking van de maximaal comfortabele 15 kilo draaggewicht, maar bij een tocht met voor vijf dagen eten in de rugzak, is het heel goed mogelijk daaronder te blijven. Natuurlijk, de Dutch Dippers zijn grote fans van de Exos 46 en hadden er zo eentje op de rug tijdens de TGO Challenge. Maar ze waren in goed gezelschap. De meest gedragen rugzak was de Osprey Exos 46.

En dat, Chris, weet je alleen als je je onder de Challengers begeeft. Als je tijdens de TGO Challenge goed om je heen kijkt, dan krijg je een indruk van waar het om- en naar toe gaat. Wel belangrijk, want nu negeer je de Challengers onder je eigen lezers en onthoudt de anderen belangrijke informatie. Dus, zien we je volgend jaar in Braemar-, Tarfside- of Montrose op het kampeerterrein?

Ospreys-at-Gelder-Lodge

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page