top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Naar Haastrecht

Bijgewerkt op: 18 jan. 2020


Oude stadjes, een slingerende rivier en tiendwegen, zo zou je deze etappe kunnen samenvatten. Deze voert ons vandaag van Woerden via Oudewater naar Haastrecht.

Het pad doet het hart van Woerden aan en dat is terecht, er valt veel oud moois te zien. Het volgende stuk zou ons weer langs Huis te Linschoten brengen, maar daar hebben we even geen zin in. Dat kennen we van het Groene Hartpad en andere wandelingen. Dus we nemen een doorsteek via Papekop, prima.

In Oudewater snuiven ze er vrolijk op los en koesteren ze de herinnering aan de opnames voor Swiebertje. Een snuif maakt die herinnering intenser, zo schijnt. Wij beperken ons tot een kopje koffie op een terras en in de zon!

De Tiendweg naar Haastrecht is fraai. Het landschap met al de slootjes die er dwars op staan doen je beseffen wat voor een klus die ontwatering van het veen moet zijn geweest. In Haastrecht is het tijd voor een aangeklede borrel en Café Huis den Hoek is daarvoor een prima stek.

We horen het levensverhaal van een Haastrechter aan. Z’n vrouw is toen hij vijfendertig was bij hem weggelopen. Waarom weet hij tot op de dag van vandaag niet, maar sindsdien zijn er geen vrouwen meer in z’n leven geweest. Nou ja, behalve de dames achter de bar dan. Dat klinkt spannend dus we vragen door en meneer begint over een ‘luisterend oor’ en ‘lenigen van de nood’. We verschuiven op de barkruk want nu wordt het sappig. Nou niet dus. De nood staat bij meneer voor een leeg bierglas. En het lenigen voor het vullen daarvan…


Op de Tiendweg naar Haastrecht

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page