top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Door een andere Bril

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Martin Bril plaatst begin oktober een column over Birkenstocks in Volkskrant Magazine. Een coming out, want een pest hekel hebben aan sandalen en dan toch als man willen lopen op Birkenstocks is geen geringe bekentenis. Wij snappen dat deels wel, tenslotte hebben wij onze eigen coming out gehad met de Crocs die onze voeten in omstandigheden kunnen ´sieren´. Maar Crocs zijn zo lomp dat het geen reet uitmaakt of het nu een man, een paard, een vrouw of een koe is die z´n voetjes er in heeft geschoven. Bij de Birkenstock ligt dat toch iets anders. En daar, Martin, mis je toch een paar uiterst relevante zaken.

Ten eerste mogen we van jou verwachten dat je de Birkenstock in historisch perspectief plaatst. Dus dat je duidelijk maakt dat het verpleegsters waren die er op liepen. En dat dat een man met uiterst gemengde gevoelens opzadelde . Een spannend doorzichtig wit verpleegstersuniform gecombineerd met een paar wanstaltige, maar o zo voetverantwoorde, sandalen. Wat moet je als man in hemelsnaam met zo´n combinatie?

Ten tweede is de Birkenstock geen sandaal meer. Het is een kruising van een teenslipper met het voetbed van de oer Birkenstock. Op zich een prachtig stukje innovatie en een geweldige manier om de markt aan te vliegen. Want de man die vindt dat een teenslipper kan, gaat ook voor de Birkenstock! Je had best mogen schrijven dat je die truc door had.

En daarmee komen we gelijk op het derde punt. In je stukken ben je een mannetjes man. Onmiskenbaar. Je probeert het wel een beetje te verbergen, maar dat lukt je niet erg. Een mannetjes man loopt inderdaad niet op sandalen maar, lieve Martin, zeker ook niet op teenslippers! Dus ook niet op een kruising daarvan. Een gemiste kans om je af te zetten tegen de wattenballen op Bloemendaal en Blijburg die zich uit wanhoop proberen te bewijzen!

Het meest gevoelige punt komt als laatste. Gevoelig? Nee inderdaad, dat is geen goede term. Als je een reetveter na gebruik aan een voetzooltje bindt en er dan op gaat lopen, dan ben je gewoon ziek. En, Martin, ik vrees wat dat betreft het ergste. Je noemt het namelijk nergens. Het zal toch niet waar wezen….? Nee, even serieus man, verzwijg jij voor het hele Nederlandse volk dat jij een paar hebt? Martin, grukkelesnotkolder, heb jij Teva’s???!!!


Martin Bril's Teva

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page