top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

21 juni 1988

Bijgewerkt op: 20 feb. 2020


Radio 1, 21 juni 2013, 07.30 uur. Een korte reportage over de historische overwinning van Nederland op Duitsland in de halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal 1988. Vijfentwintig jaar geleden.

Karin en ik zijn aan het wakker worden en liggen te luisteren. Tot mijn eigen grote verbazing steek ik juichend twee gebalde vuisten de lucht in als ik het commentaar van destijds van Evert ten Napel hoor bij het winnende doelpunt van Van Basten. Wow, dat zit diep!

Camping Les Grottes de Roffy bij Sarlat. Eerst de ergernis, Jürgen Klinsmann met z’n schwalbe, Lothar Matthaüs met z’n theatraal keizerlijke gedrag, z´n benutte strafschop, Jürgen Kohler met z’n Hitler-snorretje. Gatverdamme. Maar dan de kentering, onze afgedwongen compenserende door Ronald Koeman keihard ingeschoten strafschop , de toenemende Oranje-druk. Het door Wim Kieft leeg getrokken veld, de pass van Wouters en een in een rechtstreeks duel met Kohler half glijdende Marco van Basten die de bal er in schiet, fabuleus!

Wat een spanning, wat een ontlading, wat een feest. We wonnen een wedstrijd later het Europees Kampioenschap, maar niet met dezelfde euforie. Het ging om deze wedstrijd, deze winst, de winst op de Duitsers. Paul Onkenhout schrijft er in de Volkskrant van 22 juni 2013 een prima column over. Om te verklaren waar deze euforie vandaan komt verwijst hij naar de verloren finale om het Wereldkampioenschap Voetbal in 1974, maar vooral naar de Tweede Wereldoorlog en hoe sterk dat nog leefde in de eerste generatie na de oorlog.

En dat klopt, het was een revanche voor een verloren voetbalwedstrijd, een afrekening met ongepast hautain gedrag, maar vooral ook de winst op onze overheerser, de moordenaars van 1940-1945, genoegdoening voor het lijden van onze ouders, een overwinning op de – zoals ze zichzelf zagen – übermensch. Paul verwijst naar Jules Deelder, die er het volgende gedicht over schreef:

O hoe vergeefs

des doelmans hand

zich strekte naar de bal

die een minuut

voor tijd

de Duitse doellijn kruiste

Zij die vielen

rezen juichend

uit hun graf.

Bassie

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page