top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Charlotte Wessels

Bijgewerkt op: 12 jan. 2020


Trees heeft charme. Zoveel dat broer Syb zijn huis in Brummen heeft verkocht, de IJssel is afgezakt en samen met haar een huis heeft gekocht in Berkum, Zwolle. Niet veel later krijgt Cowshead een e-mail waarin ons met de tekst ‘wie oren heeft om te horen’ wordt gewezen op filmpjes van een optreden van het koor waar Syb nu bij zingt. Het ‘antwoord aan allen’ is alsvolgt:

Van: Leendert P. Bakker Verzonden: dinsdag 22 december 2015 15:43 Aan: Sybren Bakker; Marijke Posthuma – Bakker; Gosse Posthuma; J.Bakker; P. Fontein; Hendrik Bakker; Jan Hartemink; Jan Martens; Trees Linders; John Breukelaar; Karin Moor

Onderwerp: RE: Koor op YouTube

All,

‘Wie oren heeft om te horen’ gaat duidelijk vooraf door ‘zoekt en gij zult vinden’. Een kort verslag van een verrassende zoektocht.

Syb leidt ons eerst naar het You Tube-kanaal van Willem Hornstra. Dat leert ons dat het een wilde boel kan zijn in Berkum, getuige filmpjes als Ameeswing Berkum en aMeeZing Berkum. Maar ja, toen woonden Syb en Trees daar nog niet natuurlijk. Het zal er nu een stuk rustiger zijn.

Willem Hornstra’s ontwikkeling staat ook niet stil. Zo zien we dat hij van de wat frivole onderwerpen een flinke stap maakt naar het meer gewijde repertoire. Een goede zaak. Ook al omdat het hem buiten Berkum brengt, dat verruimt ‘s mans blik. Het had wel iets verder weg dan Stadshagen mogen zijn, zo zijn we Zwolle nóg niet uit. Maar goed je kan niet alles hebben en de weg der geleidelijkheid brengt óók nieuwigheid.

En daar lijkt het in eerste instantie op, want we kijken naar een gemengd koor. Syb in een gemengd koor? Het zal toch niet waar wezen… Maar nee, het blijkt om twee koren te gaan: D-Vote is een gemengd gospelkoor en waar het Christelijk Mannenkoor (CMK) Zwolle voor staat is duidelijk. Van het laatste is Syb sinds kort lid.

We zien D-Vote aan het werk. Zeer de moeite waard zijn de eerste twee filmpjes waarin Charlotte Wessels als solist zingt, met name in het prachtige Love Is Christmas met Jaco Lips op piano en met een sporadische tweede stem (het origineel blijkt van Sara Bareilles te zijn, ook zeer de moeite waard).


Dan volgt het door Leonard Cohen geschreven Hallelujah, een fijn bruggetje naar het CMK, want in dit prachtige lied beginnen ze voorzichtig mee te zingen. Om vervolgens helemaal los te gaan met hun eigen repertoire, waarbij de liedjes met de nachtegaaltjes Emma Olde en Noa Talens eruit springen.

Dit allemaal zo bekijkend gaat Syb z’n koorkeus heroverwegen. Want zingen met één been in het graf kán gewoon niet goed voelen. Stel je voor, elke week een uitvaart van een koorlid waar je dan weer heen moet. Ja, de gemiddelde leeftijd is hier hoog en Syb is met z’n negenenzestig jaar het jongste lid. Het Brummens Mannenkoor is vergeleken met het CMK een boyband! Nee, dan D-Vote. Daar lijkt het een stuk gezelliger, wat intiemer, is het jonger en gemengd, het repertoire een stuk frisser. En ze hebben Charlotte Wessels.

Alhoewel, als ik nog een keer naar het filmpje kijk zie ik haar aan het eind weglopen. Ze hoort er blijkbaar niet bij. Google brengt uitkomst en wel met een heel erg grote verrassing. Charlotte is de voorvrouw van de gothic-rockband Delain, met wereldwijde faam binnen de kringen van de hardrock. Dat ziet er dus zo uit:


Dat plaatst haar optreden met D-Vote dan toch even in een heel ander licht, echt super dat ze dat dit soort dingen ook blijft doen. En een dik, dik compliment voor D-Vote, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen…!?

Man, wat een zoektocht, wat een verrassingen. Effe bijkomen nu. Dankjewel Syb!

Groet,

Leen.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page