top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Een zwart Manneke Pis

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Zondag 7 september 2008 tussen 14.15 en 14.45 uur, fietsenstalling Grubbehoeve bij ingang C.

Flatpisser waant zich niet bekeken. Maar feit is dat hij op minder dan een meter van ons z’n leuter uit z’n broek haalt, uit een ander gat z’n mobiel- en begint met pissen en zeiken. Knap hoor, één van de mannen die meer dan één ding tegelijk kunnen. Een goede multitasker. Maar hij pist wel tegen Grubbehoeve aan. Niet te geloven! Dus wij tikken op de ruiten van de fietsenstalling en gebaren hem niet van dit gedrag gediend te zijn.

Flatpisser op zijn beurt niet van het onze. Hij beëindigt z’n telefoongesprek en draait zich woest gebarend naar ons om. Karin kent haar pappenheimers en heeft haar mobiel al in de fotomode paraat. Meestal voldoende om de persoon in kwestie bij zinnen te brengen. Maar hij staart, alsof hij wacht tot Karin afdrukt, ons verbijsterd aan en raakt juist buiten zinnen. En hij komt verhaal halen.

Dat gaat hem niet lukken denk ik nog en ik waarschuw Karin dat ze nu net niet dat tussendeurtje naar de hal moet openen. Want de deur van de C-ingang van Grubbehoeve kan weer eens niet op slot. Maar hij komt via de elektronische badge gewoon via de fietsingang naar binnen… Het is een bewoner!!!

Dan ontstaat een uiterst explosieve situatie. Waarom is niet helemaal duidelijk. Hij zegt meerdere malen: ‘mi kleine babi pam pam’ of iets dergelijks en priemt z’n vinger in m’n gezicht. Juist ja, die ongewassen vinger. Ik haal de vinger uit m’n oog en zeg: ‘shit man ik wil ik niet vechten, jij toch ook niet’? Hij weer iets van: ‘mi kleine babi pam pam’. Hij is nu een tikkeltje minder agressief. De dialoog gaat nu iets opleveren denk ik en zeg: ‘bestel dan een grotere’. Hij: ‘mi kleine babi pam pam’ en nu wordt hij juist weer hartstikke kwaad. Karin zegt dat hij het over z’n moeders kut heeft. Ik begrijp er echt helemaal niets meer van, wat heeft zijn kleine pikkie te maken met z’n moeders kut?? Niet echt een setting om incest te bekennen. ‘Kan je ook Nederlands spreken vraag ik, dat is wat makkelijker van gedachten wisselen’. Maar dat is niet de rustbrenger, want hij fulmineert tegen Karin en de vertaling luidt: ‘je bent een vieze hoer. Als ik je alleen tegen kom dan pis ik in je’. En tegen mij: ‘en als ik jou alleen tegen kom dan maak ik je dood, homo’!

Bedreigen met verkrachting, dreigen met moord. En waarom? Omdat Flatpisser op wateren betrapt werd? Nee. Deze jongeman is zich niet bewust van zijn vervuilende gedrag. Hij noemt Karin hoer omdat zij zijn piemeltje gezien heeft. En mij homo omdat ik ‘m ook gezien heb. Jemig, heeft hij dan echt niet door dat hij het is die ‘m voor een ruit uit z’n broek haalde? Dat hij degene is die voor publiek gaat staan pissen?? En dat dat ook zonder publiek not done is? En dat hij daarop aangesproken wordt??

Nee. Dat heeft hij niet. Want Karin stelt: ‘je weet nu wie wij zijn (hoer en homo), nu willen we weten wie jij bent’. Daarmee is hij uit balans, weet even niets te zeggen, begint opnieuw te fulmineren en zegt ‘als je wat van me wilt dan kom je maar naar Grubbehoeve nummer 220’. Flatpisser maakt zijn adres bekend!!

We denken niet dat deze jongeman zal figureren in de nieuwe promo van het stadsdeel: ‘I am Zo’. Maar dat is wel waar we zijn, Amsterdam Zuidoost. En ik daag het dagelijks bestuur uit iets te schrijven over cultuur en opvoeding in relatie tot gedrag en vervuiling in dit stadsdeel. Of nog beter, er iets aan te doen. Maar ja, moreel besef is niet echt sterk vertegenwoordigd hier. En dat is erg jammer. Want een goed voorbeeld doet goed volgen. En daar hoort twee keer betrapt worden met teveel drank op achter het stuur en twee keer aanblijven als bestuurder, Elvira Sweet, niet bij.

Maar goed, laten we dit stukje positief eindigen. Onze jongeman van Grubbehoeve 220 kan zeker nog wat betekenen voor de gemeenschap. Bijvoorbeeld als model voor een beeld in de Straat van Sculpturen, straks hier in de Bijlmer. Dan heeft Europa eindelijk ook haar zwarte Manneke Pis.

Leendert P. Bakker

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page