top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Skuumkoppe

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Marcel en Willemien gaven een leuk feest vrijdagavond in het Westfriese Oosterleek. Karin zag oude bekenden, er was een lekkere informele sfeer en de beentjes gingen van de vloer. Herbergh ´t IJsselmeer blijkt ook nog eens een heerlijke Skuumkoppe – een donker witbier – op de tap te hebben.

Skuumkoppe! Dat komt van Texel. Herinneringen komen boven. Sjoerd zal een jaar of tien, elf geweest zijn toen we in het voorjaar neerstreken in het huis van fruitteler Kees Keijzer aan de Molenbuurt in De Waal, Texel. De Keijzer’s komen van Hauwert en wij – uit het nabije Hoorn – hadden daarmee een soort van trotse inkijk in de wereld van deze Westfriese emigranten, deze pioniers.

Trots omdat we goed beseften dat het razend knap is om in velden met meters uitgeharde schapenkeutels een vruchtbare wereld te maken. En wat denk je van de altijd aanwezige wind? Toen Kees lovende woorden sprak over een andere pionier moesten we wel haast op onderzoek uit. En zo kwam het dat we de Texelse Bierbrouwerij van Harry Bonne, bierpionier, bezochten.

Ons staan van dit bezoek een paar dingen bij. Zo herinneren we ons dat de buik van Bonne dezelfde rondingen vertoonde als de ketels in de brouwerij. En dat het bier na afloop van de rondleiding – de Skuumkoppe dus – verdomd lekker was. Maar ook dat – onzichtbaar voor Bonne – Sjoerd uit zijn limonadeglaasje van het gerstenat proefde.

Toen Sjoerd ons – weer in het huis op de Molenbuurt – bij het eten ´eet smakelijk en een gelukkig nieuwjaar´ wenste, was het wel duidelijk. Pappa verdiende heropvoeding.


Skuumkoppe

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page