top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Vledderveen

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


De Vrolijke Frans in Oeken, zondag 14 augustus 2011. Aan tafel met Syb, Tine, Iddo en Françoise. Tine is ziek, erg ziek. Maar vandaag voelt ze zich redelijk. Ze geniet van de entourage, geniet van onder de mensen zijn en van ons gezelschap. Ze geeft me een standje, want Karin is redelijk afgepeigerd na een pittige meerdaagse trekking over de Veluwe.

“Tine, over tentjes proberen gesproken, weet je waar wij met de nichtjes van Karin zijn wezen kamperen? In de buurt van Vledder”!

De herinnering is vaag. Van de twee kevers weet ik nog goed. Beige kever, schuifdak, doorzichtige oranje windvanger. Tine aan het stuur, Moeder Johanna naast haar en zus Joke op de achterbank. Syb aan het stuur van de groene kever, ik naast ´m. Negentien eenenzeventig.

De bestemming is Vledderveen. Tine komt op de A28 naast ons rijden, maakt een drinkgebaar en wijst schuin naar beneden. Syb en ik denken eerder aan de inwendige mens dan aan de inwendige kever en even later zijn we elkaar kwijt. Maar Tine kent haar pappenheimers en pikt ons wat later op bij een wegrestaurant.

“En Tine, het staat me ook bij dat Syb en ik in een tentje sliepen en dat jij op een nacht op bezoek kwam”. “Ja dat klopt, maar dat was iedere nacht hoor! En jij deed net of je sliep”. Ongelooflijk, veertig jaar na dato voel ik me alsnog betrapt. Want het was natuurlijk wel de bedoeling dat ik sliep. Anders gaat je schoonzus niet op je broer liggen en slaan ze niet aan het zoenen.

Nu vullen Syb en Tine mijn geheugen aan en alles komt weer boven.

Tine’s moeder hechtte grote waarde aan een goede omgang en goede zeden. Nog mooier was het als buren en bekenden daar kennis van konden nemen. “Je gelooft het niet Leen, maar de rol van Hyacinth Bucket (Bouquet) in Keeping Up Appearances is gebaseerd op mijn moeder”. Het was ondenkbaar dat Syb en Tine, nog niet verloofd of niets, met z’n tweetjes op vakantie zouden gaan. En zo kon het dat we met z´n vijven in twee tentjes aan het kamperen zijn gegaan in Vledderveen.

Op zondagmiddag komen Gerbrand en Pleun, de ouders van Tine, op bezoek. Controle! De middag wordt besloten in een pannenkoekenrestaurant bij Havelte. Nog geen uur na hun vertrek staan Moeder Johanna, Joke en ik op het station in Steenwijk. Ook wij gaan naar huis. Terug in Brummen moeten we ons een week low profile houden, we mogen daar niet gezien worden door Gerbrand en Pleun! Meantime in Vledderveen? Ik heb niet de indruk dat Syb z’n broertje naast ‘m in het tentje heeft gemist.

Boerenjongens met ijs. Tine geniet ervan. Ook vanavond worden we door Syb en Tine op het station afgezet.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page