top of page
  • Foto van schrijverLeendert P. Bakker

Chimp Sticks

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020


Bas Brandsen moet natuurlijk niet denken dat hij de enige is die van Sinterklaas op z´n kloten krijgt. Echt niet. En dan heb ik het niet over het ´met een varkensneus op je gezicht een gedicht voor moeten lezen´.

Nee, Sint – met een handschrift dat sterk op dat van Karin lijkt – kwam nog met een klein nabrandertje. Wat subtieler, maar wel vol in de roos. Want mijn gezeik van ´ik kan niet met stokjes eten´ en ´dus vind ik de Japanner niet leuk´ werd genadeloos aan de kaak gesteld. Nou moet ik zeggen dat ik het ook echt niet leuk vond. Bij de Japanner. Het principe van uit eten gaan is voor een Bakker in ieder geval dat hij wat binnen krijgt. Vast voedsel, iets om te snijden en dat je na een kwartier pas ziet dat er onder je eten een bord zit.

Natuurlijk heb ik het geprobeerd voor m´n schatje. En lief zoals ze is heeft zij wél vertrouwen in mijn motoriek. Maar de lol gaat er gauw af als je rijst op tafel, op de grond en – zoals bij An op de Weteringschans – op schoot bij een dame aan het tafeltje naast ons beland. Uiterst genant en niet in je mond. Bijkomend probleem: de saké glijdt evenredig tot een onbekende macht sneller naar binnen.

Bij Ichi-E op de Arena Boulevard was het totaal anders. Voor het belangrijkste deel was Sinterklaas daar verantwoordelijk voor, hij schonk me de Chimp Sticks. In eerste instantie was ik totaal van m’n stuk, maar dat kwam omdat ik ooit een documentaire met apen en ‘eetstokjes’ heb gezien. Daarin stak de aap een stokje in een mierenhoop en daarna – om de mieren er vanaf te zuigen – in z’n mond. Daarna verdween het stokje in z’n hol, om daarna… nou ja, je begrijpt het wel. Het werd allemaal nog erger toen de tekst op de verpakking van de Chimp Sticks daar aan leek te refereren: ‘monkeys are a lot like us, aren’t they? It turns out that they like to have fun when they eat, too!’

Maar zo had de fabrikant het niet bedoeld. En zo moest het bij Ichi-E ook niet. Je mag daar best je Chimp Sticks gebruiken, dat wel, ik heb het de mevrouw gevraagd. De sticks deden hun werk feilloos. In plaats van één stick ín de sushi te prikken, kon ik deze nu met de handjes van de Chimp Sticks moeiteloos omvatten en nog dopen in Japanse sojasaus met wasabi ook. Het is werkelijk een geweldige uitvinding! Voor kinderen vanaf drie jaar en voor mij.

Dank u wel Sinterklaas!


Chimpsticks.jpg

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geen drietebulen

We zijn er nog niet helemaal uit, de naam voor ons nieuwe huis. Maar we hebben de keus wel aardig teruggebracht. We hebben nu drie kandidaatnamen: Koeskop, In De Koppige Koe of we blijven gewoon Cowsh

bottom of page